ארנון פלטי: תמונת מצב
ארנון פלטי הוא שגריר הג'אז החיפאי בארץ ובעולם ## כעת, לצד ההרצאות, העיבודים והפרסומים השונים, הוא בעיצומה של עבודה על שני אלבומים חדשים.
יורם מארק-רייך
אתר כדאי לדעת
ארנון פלטי. צילום: אלבום פרטי
תקופה עמוסה עוברת על ד"ר ארנון פלטי, שהינו ללא ספק איש המוסיקה החיפאי הבולט והעסוק ביותר. הוא נמצא בעיצומה של עבודה על שני אלבומים חדשים, מלמד, מרצה בארץ ובעולם, ומעבד.
לחובבי המוזיקה הקלה בישראל ארנון מוכר כנגן הבס של הכבש ה-16, יוני רכטר, גידי גוב, יהודית רביץ, שלמה ארצי, אריק איינשטיין, יוסי בנאי, שלמה יידוב ועוד רבים. אבל, פעילותו גדולה ומקיפה הרבה יותר. כנגן ומעבד בינלאומי ארנון מוכר מעבודותיו עם ענקי ג'אז כדוגמת דייב ליבמן ותזמורת הביג בנד שלו, בני גולסון, לי קוניץ, פיל וודס ועוד.
נתחיל מהאלבומים החדשים. הראשון שבהם הוא The Rhino Suite שגם את עטיפתו הוא צייר ועיצב. זהו האלבום השביעי שהפיק, אם נכלול גם את אלבומי להקת העבר שלו 'דובדבן' ולהקתו בת עשרת הנגנים 'פלוטוניום'.
האלבום הינו סוויטה לוויברפון, פסנתר חשמלי, כלי מיתר, בס וכלי הקשה. בוויברפון מנגן ארז משיח, מתלמידי העבר של ארנון באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. שאר הכלים מנוגנים ע"י ארנון עצמו ונגנים אורחים. את האלבום ניתן יהיה למצוא בקרוב באופן פיזי וגם בפלטפורמות הדיגיטליות השונות (ספוטיפיי, אמזון, אפל מיוזיק ועוד). היצירה הינה סוויטה בת עשרה פרקים קצרים, והיא נכתבה כולה בפרץ יצירתי בעת הקורונה.
פלטי: "כל פרק כתוב בסגנון אחר. נוכל למצוא שם אלמנטים של מוסיקה קלאסית של סוף המאה ה-19, מוסיקת המאה ה-20 כולל ג'אז מודרני, רוק מתקדם, ג'אז קלאסי, סריאליזם ופיוז'ן".
האלבום השני הינו אלבום ג'אז חי בשם TRANSPARENCY - 'שקיפות' - המכיל שבע יצירות חדשות הכתובות לפורמט של חמישיית ג'אז, בכיכובה של נבחרת ג'אז המורכבת מהבכירים שבנגני הג'אז בישראל. החל במתופף הוותיק, ממייסדי הג'אז הישראלי, אהר'לה קמינסקי, ובני דור הביניים בסצינת הג'אז העכשווית – הפסנתרן יונתן ריקליס, החצוצרן יונתן קוזלובסקי, אמן כלי הנשיפה מעץ – יהונתן כהן בסקסופון טנור, חליל וקלרינט, וארנון עצמו – בבס חשמלי וקונטרבס.
ארנון, אז הקורונה עשתה לך טוב?
"מבחינה מוזיקלית היא הצליחה לכנס אותי לתוך היצירה והנגינה כי התפנה לי זמן. מבחינה פדגוגית הרווח הוא שמשקיעים יותר, הן בשיעורים עצמם והן בתלמידים ובתשומת הלב האישית שניתנת להם באמצעות הזום."
איך זה ללמד ולתקשר באמצעות זום עבורך?
"יש יתרונות ויש חסרונות. החיסרון הוא שאי אפשר לגשת ללוח ולהדגים בלייב דברים מיידים, הכול הופך להשקעה רבה שמתורגמת ליישומים על-דיגיטאליים. חסר במיוחד האלמנט של הקשר האישי והמבט האמיתי בעיניים, והיכולת לראות ולשמוע תרגילים מבוצעים בלייב ולהתייחס אליהם באופן מיידי."
"היתרונות הם בכך שניתן להיכנס לפרטי פרטים בפרטיטורות כשמדובר בשיעורי עיבוד והלחנה, וגם שיש פורמט אחיד וקבוע לכולם. יתרון נוסף הוא שכמות הנסיעות ירדה. את הכול ניתן לעשות מהבית."
שני האלבומים נכתבו במהלך שנת הקורונה?
"כן. כתבתי במקביל עוד 5 אלבומים. לגבי הסוויטה – הוויברפון הוקלט בלייב באולפני האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים ע"י אבי אלבז, וחלקים נוספים הוקלטו באולפן של נתן כהן מ'הנשמות הטהורות', שעשה גם את המיקס והמאסטרינג. אלבום החמישייה הוקלט "לייב" באולפני קיצ'ה בתל אביב ע"י מארקו."
עד לקורונה נהגת לנסוע ולהרצות ברחבי העולם. ומה עכשיו?
"נכון. כיום אני מקיים הרצאות בינלאומיות, מבלי לטוס. אני מתגעגע לטייל במקומות שבהם אני מבקר, אבל מעדיף לטוס מהסלון לחדר העבודה..."
איפה הרצית לאחרונה?
"בחודש האחרון הרציתי בבריסל מטעם האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, בדבלין שבאירלנד, במכללת מוראביין בפנסילבניה, מכללת ברקלי בבוסטון, בכנס בתי הספר לג'אז במינכן, ובקרוב תתבצע הרצאה בפני מח' הג'אז של אוניב' אייווה, ארה"ב."
אתה גם עוסק בכתיבת מאמרים וספרים. משהו התחדש אצלך בתחום?
"כן. שלושה ספרים שיצאו לאור משמשים כספרי לימוד בקורסים שאני ואחרים מלמדים. הספר הכחול, 'נקודות החיבור בניבי הג'אז', משמש כספר רפרנס להתפתחות הרמוניית הג'אז על ציר הזמן. הספר הכתום עוסק ברה-הרמוניזציה והוא משמש כרפרנס לקורס ולהרצאות בינלאומיות שהעברתי לאחרונה. הספר הירוק, ששמו 'מודלים וקווים', עוסק בהוראת הרמוניה מסורתית בשיטה ייחודית, שמשמשת אותי ואחרים להוראה. כעת אני כותב ספרים נוספים שעוסקים בטכניקות לפיתוח שמיעה, אלתור, עיבוד, נגינה ופדגוגיה."
מה האימפקט שלך ושל היצירות והפרסומים שלך על עולם הג'אז?
"מזמינים אותי להרצות בחו"ל כי אני מחפש ומציע סוגי ראייה אחרת, שהיא חדשנית. למדתי שלעיתים מבט אחר או תובנות אחרות על תכנים מוכרים עוזרים להבנת הנושאים באופן מעמיק. מבחינת עיבודים והלחנה אני בקשר עם דייב ליבמן וענקי ג'אז אחרים שאיתם עבדתי בעבר, ופרויקטים רבים עתידיים מתוכננים להמשך."
אתה מוכר כאמן וחוקר פורץ דרך, וכפדגוג ורסטילי שעוסק בתחומים שונים ורבים. איך זה מתבטא כיום?
"כל הספרים שיצאו, ועוד חמישה שאני כותב אותם כעת, מציעים גישות אחרות וחדשניות בזוויות אחרות ומקוריות, אני מקווה. אני מאמין שאם מוציאים משהו לאור, בכל מדיה שהיא, חייבים להכניס הן את האספקט האישי וכמובן, תכנים או תובנות שלא נראו קודם."