קולנוע ישראלי בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-38 חיפה

קולנוע ישראלי בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-38 חיפה

פסטיבל הקולנוע הבינלאומי חיפה מציין הפעם את שנתו ה-38, והוא יתקיים בחו"המ סוכות, בין התאריכים 8-17 באוקטובר ## המון קולנוע ישראלי צפוי השנה ## וגם הקרנות בכורה לסדרות טלוויזיה, ורסטורציה לקלאסיקה ישראלית

דינה רפאל 

אתר כדאי לדעת

השכן שלי אדולף. צילום: ראדק לדזוק 

חגיגה בחיפה. כבר 38 שנים מעיר פסטיבל הסרטים את חיפה היפה ומכניס בה אווירת קרנבל, מוציא המוני תושבים מבתיהם, סוחף לכאן שוחרי קולנוע ותיירי פנים מכל רחבי הארץ, ומעניק זריקת מרץ וחיזוק למרכז הכרמל, שמשנה לשנה דועך ומאבד את קסמו ואת מרכזיותו. עד שמגיע הפסטיבל, ואז הוא מתעורר לעשרה ימים של כיף.

במהלך עשרת ימים ימי הפסטיבל, שמופק ע"י אתוס, יוקרנו כ-150 סרטים, מתוכם 50 סרטים ישראליים (ביניהם 7 סרטים עלילתיים שישתתפו בתחרות, 8 סרטים תיעודיים שישתתפו בתחרות). הסרטים יוקרנו החל מהבוקר ועד חצות, ויהיו גם סרטי חצות.

חווה ונאווה. צילום: פיני סילוק

לצד הקרנות סרטי הקולנוע יתקיימו גם אירועים מיוחדים, ארועי חוצות, כיתות אמן ומפגשים עם יוצרים ידועים מהארץ והעולם.

המנהל האמנותי של הפסטיבל הינו ירון שמיר, שהינו גם מנהל הסינמטק. נשיאת הכבוד של הפסטיבל היא פנינה בלייר, ששימשה בתור המנהלת האמנותית במשך 30 שנה, בנוסף להיותה מנהלת הסינמטק במשך שנים רבות. 

תחרות קולנוע ישראלי קצר

33 סרטים קצרים ישתתפו השנה בתחרויות הקולנוע הישראלי הקצר: התחרות לסרט סטודנטים קצר, התחרות לסרט עצמאי קצר והתחרות לסרטי אנימציה קצרים.

השמן. צילום: עמית שעל

הקרנות בכורה לסדרות טלוויזיה ישראליות

"מי שמע על חווה ונאווה?"

דרמה קומית מהיוצרות של ׳האחיות המוצלחות שלי׳. נאווה (חנה לסלאו) וחווה (קרן מור) היו מוכשרות ושאפתניות ששירתו יחד בלהקה צבאית בתחילת שנות ה-70. ארבעים שנה לאחר מכן הן נפגשות ומגלות שוב את ׳הביחד׳ שאבד, מה שנותן להן את והאומץ לדרוש מהחיים את מה שלא העזו לבקש אז. במאי: גורי אלפי.

"המנדט" 

מיני סדרה תיעודית בת 3 פרקים לכאן 11, המאירה באופן חדש תקופה נשכחת בהיסטוריה הישראלית - תקופת המנדט הבריטי והשנים המכריעות בעיצוב הסכסוך הישראלי פלסטיני והמזרח התיכון המודרני כולו. במאים : ירון ניסקי, אבי מרקדו, הפקה: שי גאני, ירון ניסקי, דיוויד לואי, מיכל ספיר.



הנפש הטובה. צילום: גיא סחף ופילם הרבור

רסטורציה לקלסיקה ישראלית

חתונה בירושלים   

בימוי והפקה: רנן שורהסרט הקצר הזה היווה את סרט הפתיחה של פסטיבל חיפה 1985, והוא מתעד את ערב חתונת בנו של אורי זוהר עם בתו של אריק אינשטיין ואת המפגש בין שני המחותנים, ממייצגיה הבולטים של התרבות הישראלית. בשנת 2022, לאחר מותם של אריק איינשטיין ואורי זוהר, ערך רנן שור רסטורציה מחודשת לסרט המוקדשת לזכרם. הרסטורציה מוקרנת כאן בבכורה.

מדוזות   

בימוי: שירה גפן, אתגר קרתסיפורן של שלוש נשים אשר שינוי פתאומי מטלטל את חייהן.  הסרט, על שלושת סיפוריו - העוסקים בכמיהה, מהדהדים זה את זה ומתנקזים כולם אל תל אביב - זיכה את יוצריו, שירה גפן ואתגר קרת, בשלושה פרסים בהקרנת הבכורה במסגרת פסטיבל קאן.


הבשורה על פי יהודה. צילום: דני שניאור 

7 סרטים עלילתיים חדשים בתחרות הקולנוע הישראלי:

1. בתולים  - Betulim

בימוי: מאור זגוריהסרט מביא את סיפור התבגרותו של נער שאמו מתה בדיוק בשנה בה הוא מגלה את מיניותו. זהו סיפור על אשמה וחרטה של מתבגר צעיר ורגיש, במסעו הבלתי אפשרי לאיבוד בתוליו במקום המבודד ביותר בישראל: הערבה. 

2. הבשורה על פי יהודה -  Judas 

מבוסס על ספרו של עמוס עוזבימוי: דן וולמן עיבוד לרומן מאת עמוס עוז המתרחש בירושלים החצויה, במהלך חודשי החורף של שנת 1959. מקלעת סיפורים המתחקים אחר שורשיה של האנטישמיות בעולם, שורשיו של הסכסוך היהודי ערבי, והמציאות הישראלית המורכבת במדינה הצעירה.

3. הנפש הטובה - The Good Person

בימוי: איתן ענרשרון, מפיקת סרטים תל-אביבית מסורה ושאפתנית, שנקלעה לסף פשיטת רגל, מקבלת הזדמנות להציל את עתידה המקצועי ואת תחושת הערך העצמי שלה: לשתף פעולה עם עוזי סילבר, במאי-עבר נערץ, שחזר בתשובה והפך לרב, ועתה מעוניין לביים את סרט הקאמבק שלו – עיבוד לטרגדיה התנ"כית של שאול המלך. 

4. השכן שלי אדולף   -   My Neighbor Adolf

בימוי: לאון פרודובסקידרום אמריקה, 1960. ניצול שואה בודד ונרגן משוכנע ששכנו החדש אינו אלא... אדולף היטלר. כשאיש אינו לוקח אותו ברצינות, הוא פותח בחקירה עצמאית להוכחת טענתו. 

5. השמן  -  The Fat Guy

בימוי: גודיס שניידרג'ימי ואליק נפגשים בצבא, שניה לפני השחרור. הוא - חפ"ש שמן, היא - קצינה יפה, ומשהו ביניהם עובד: יש להם בכל רגע ורגע על מה לדבר… חבל שאין לזה סיכוי. רק לאחר עשור פלוס, קצת אחרי שהם עוברים את גיל שלושים, הופכים השניים לידידים. הכל נראה טוב עד שאהבה נכנסת לסיפור.  

6. ולריה מתחתנת  - Valeria is Getting Married    

בימוי: מיכל ויניקכריסטינה היא אזרחית אוקראינית שהתחתנה עם גבר ישראלי וחיה איתו כבר ארבע שנים בישראל. היום מגיעה ולריה, אחותה הקטנה של כריסטינה, לפגוש את בעלה המיועד וללכת בעקבות אחותה הבכורה. אבל ולריה לא קורצה מאותם חומרים, ושתי האחיות נאלצות לשקול מחדש החלטות שהתקבלו מזמן.  

7. ילדים של אף אחד  -  Children of Nobody

בימוי: ארז תדמורג'קי רונן חי בקונטיינר בחצר בית מחסה לנערים בסיכון בנווה צדק בתל-אביב ומשמש כיד ימינה של מרגלית – מייסדת המקום, מגלה יום אחד שבית המחסה עומד בפני סכנת סגירה. הוא יוצא לקרב הגדול של חייו ונאלץ לעשות מעשה קיצוני במטרה להציל את המקום, שעבורו ועבור הנערים הוא המפלט האחרון מחיים ברחוב.  


ילדים של אף אחד. צילום: אוהד קאב

8 סרטים בתחרות הקולנוע הישראלי התיעודי:

1. 44 שעות – 44 hours

בימוי: רותם גרוס גיל אבני (33), מוצא עצמו בסיטואציה קפקאית: מונשם ומורדם, מאובחן עם בצקת מוחית, הרופאים נותנים לו 4 שעות לחיות.

2. אנחנו לא ניפרד לעולם  - We will Never Say Goodbye

בימוי: אלון גור אריה יהודה ברקן חוזר בפעם האחרונה לספר על עלייתו ונפילתו.

3. בידיים ריקות – Empty Handed

בימוי, הפקה ותסריט : מוריה בן אבותבשבוע 23 להריון, מקבלים אופיר ומוריה תוצאות בדיקה מדאיגות אשר מאלצות אותם להתמודד עם החלטה בלתי אפשרית; האם להפסיק את ההריון בשלב מאוחר כל כך? ״בידיים ריקות״ הוא סרט על החיפוש הנואש אחר וודאות ועל השבר שבין החלום על ילד ובין החיים שלאחר ההחלטה.

4. ברונקה!   - Bronca!

בימוי: תומר סלוצקי, שלמה סלוצקי אניבל גאוטו, חשוד בפשעים נגד האנושות שביצע במהלך הדיקטטורה הארגנטינאית של שנות ה-70, מבוקש על ידי האינטרפול וחי בישראל. אביו של הבמאי מנסה להביא להסגרתו וחושף פרטים מפתיעים.

5. הבחירה של ניצה – Choice   Nitza's

בימוי : אורי ברבשניצה, הילדה ניצולת השואה, בת 78, שחיה עד היום בבית שהיה של הוריה המאמצים בקרית מוצקין, יוצאת למסע בעקבות זהותה ונחשפת לפרשייה דרמטית מעברה.

6. חיה בסרט – It’s a Wrap

בימוי: עמית מילר, מירי אורמן  סיפורה של חיה אורמן, מוזיקאית שבערוב ימיה מחליטה להפסיק לאכול ולקחת תרופות ומארגנת לעצמה מסיבת פרידה מהחיים.

7. ידיים מלאות – Hands Full

בימוי: אפרת ליבי  שלוש נשים צעירות, דתיות, מתנחלות אינן מצליחות להמשיך וללדת. הן ישלמו מחירים כבדים עבור החלום למשפחה גדולה.

8. מלכודת דבש – Honey Trap

בימוי: עלמוורק דוידיאן, קובי דוידיאן חיי הקהילה האתיופית בשכונת קרית משה ברחובות, עוברים טלטלה כאשר פרויקט פינוי בינוי שאפתני מתוכנן לשנותה מן הקצה אל הקצה.

ברונקה! צילום: תומר סלוצקי

התכנית המלאה באתר הפסטיבל: www.haifaff.co.il

אולמות ההקרנה של פסטיבל הסרטים חיפה:

אולם רפפורט, שד' הנשיא 140, 04-8103471

אודיטוריום חיפה, שד' הנשיא 142, 04-8103471

סינמטק חיפה, שד' הנשיא 142, 04-8103471

בית הכט, שד' הנשיא 138, 04-8353506

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית, אודיטוריום רפאל, שד' הנשיא 89, 04-8383554

(האולם נמצא במרחק של כ 10 -15 דקות הליכה ממתחם הפסטיבל)

מרכז קריגר, אליהו חכים 6, כרמל צרפתי, 04-8598012

(המרכז נמצא כ-15 דקות נסיעה ממתחם הפסטיבל)

* ההגעה לאולמות טיקוטין וקריגר תתאפשר גם בעזרת שאטל הפסטיבל בזמני פעילות האולמות. 

בתולים. צילום: בועז יהונתן יעקב

מחירים:

כרטיס בודד - 46 ₪.

חיילים/אזרחים ותיקים/סטודנטים/נכים/מנויי סינמטק חיפה - 40 ₪. 

מוקד טלפוני לרכישת כרטיסים: 9300*

פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה, מתקיים בתמיכת המועצה הישראלית לקולנוע - משרד התרבות והספורט, משרד התיירות, המשרד לשיתוף פעולה אזורי ועיריית חיפה.  

הפסטיבל מופק ע"י אתו"ס – החברה לאמנות תרבות וספורט חיפה.