קול אפריקה: הקאמבק של האוסף האפריקאי

תערוכה חדשה במוזיאון חיפה לאמנות מעלה שוב את אוצרות תרבויות אפריקה ## לאחר 30 שנה במחסני מוזיאוני חיפה, נחשף מחדש האוסף האפריקאי שמכיל כ-300 פריטים מתרבויות שונות באפריקה 

יורם מארק-רייך 

אתר כדאי לדעת   

בֶּלָה, שתי איילות ונמר, 1956. מתנת מוריס אלחדף, ליאופולד דוויל. צילום: יבגני אידל.

במוזיאון חיפה לאמנות מוצגת החל מתחילת אפריל תערוכה חדשה ונדירה במיוחד בישראל, הנושאת את השם "קול אפריקה: האוסף האפריקאי נחשף מחדש". התערוכה, שמשתרעת על פני רוב הקומה הראשונה של המוזיאון, כוללת כ-300 פריטים מתרבויות שונות באפריקה. אוצרת: דורית שפיר, בעבר אוצרת בכירה לאמנות אפריקה ואוקיאניה במוזיאון ישראל, ירושלים.

נותנת החסות הראשית לתערוכה היא משפחת פדרמן – ליאורה ומיכאל (מיקי) פדרמן. בראשית שנות ה-60, אביו של מיקי פדרמן, יקותיאל פדרמן ז"ל, רכש בשליחותו של ראש עיריית חיפה דאז, אבא חושי, עשרות חפצים נדירים ממערב אפריקה עבור המוזיאון האתנולוגי של חיפה, ועבודות אלו הן נדבך מרכזי באוסף. 

יקותיאל פדרמן ז"ל אשר היה פעיל בפרויקטים של בנייה באפריקה ותושב העיר חיפה קיבל בסוף שנת 1966 פנייה אישית מאבא חושי, ראש העיר המיתולוגי של חיפה, להביא ולתרום פסלים ממערב אפריקה למוזיאון לאתנולוגיה ולפולקלור בעיר. בעקבות הבקשה, תרם פדרמן אוסף של עשרות פסלים וחפצים למוזיאון לאתנולוגיה ולפולקלור בחיפה, שהוא הביא מחמש מדינות במערב אפריקה: חוף השנהב, מאלי, ניגריה, גאנה וולטה עילית והוצגו בינואר 1967 בתערוכה מיוחדת ששמה היתה "אמנות מערב אפריקה".

מיכאל (מיקי) פדרמן המשמש כקונסול כבוד של חוף השנהב בישראל, ראש עיריית חיפה יונה יהב ויותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה. צילום: ענת חרמוני

מאז סגירת המוזיאון האתנולוגי של חיפה ב-1995, האוסף האפריקאי של מוזיאוני חיפה, הכולל כ-1,000 פריטים, נותר נסתר מעיני הציבור לאחר שהועבר למחסנים. בשנים האחרונות קיימה מחלקת האוספים של מוזיאוני חיפה תהליך שכלל קיטלוג מחדש, צילום האוסף ומחקר עומק בעזרת חוקרים בינלאומיים. בנוסף, נעשתה רסטורציה ליצירות ומוצגים שונים, שהתאפשרה בזכות מענק נדיב מקרן שוסטרמן-ישראל. 

פריטי האוסף הם תרומתם של אספנים נלהבים מרחבי העולם, אשר חקרו בעניין ובתשוקה תרבויות במרחבי אפריקה. ההצגה המחודשת של האוסף גם פתחה פתח להגדלתו, דרך מתנות חדשות שהוענקו למוזיאון ומוצגים בתערוכה לראשונה, בראשם אוסף של כ-700 תכשיטים ומכסים לקנקני בירה של בני הזולו, תרומתם של סטיבן ונדין כהן. 

Cyrus Kabiru. 2019. צילום: באדיבות מוזיאוני חיפה

יבשת אפריקה משופעת במגוון רב של תרבויות, ולכל אחת מבנים חברתיים, אמונות, מיתולוגיה וסגנונות אמנות הייחודיים לה. החפצים שעמי אפריקה השונים יצרו לוקחים חלק משמעותי בכל היבט של החיים, בין אם אלו טקסים ופולחנים דתיים או פעולות יומיומיות, שהממשק ביניהם הדוק. החיים נתפסים כחוויה הוליסטית, שבה העולם הבלתי נראה הוא חלק חיוני מהנראה, ומשום כך, גם ההיבטים היומיומיים של החיים, כמו עבודה, משפחה וקשרים חברתיים נושאים משמעות רוחנית. 

התערוכה לוקחת את המבקרים למסע מרתק בין התרבויות המגוונות של אפריקה מדרום לסהרה, כשכל גלריה מגלה היבט תרבותי אחר: פריטים מדרום אפריקה שנועדו לקישוט הגוף ומסמנים את מעמדו החברתי-כלכלי של הלובש, פריטים ממערב אפריקה הקשורים בטקסים הפולחניים לתקשור עם האבות הקדמונים, פריטים המלמדים אותנו על מסורות הניבוי והריפוי, ופריטים המציגים סגנון היברידי אפריקאי-אירופאי מיוחד ומעידים על הקולוניאליזם האירופאי של יבשת אפריקה. התערוכה "קול אפריקה" שבה ומעניקה קול ליצירות אלה וקוראת לצופים לצלול לתוך התרבויות המגוונות והתוססות של אפריקה. 

צילום מתערוכת אפריקה במוזיאון לאתנולוגיה, 1985. באדיבות מוזיאוני חיפה

בתערוכה מוצגות כמה צלמיות כוח - פסלונים בצורת אדם, שאותם ממלאים או מכסים בחומרים מגוונים, כמו עשבים מרפאים ועצמות של חיות – שביכולתם להשפיע על המציאות לטובה. כדי להדהד את המוצגים הללו, ולהכיר לבנות ובני הדור הצעיר את תרבויות אפריקה, המבקרים יוזמנו ליצור צלמיות כוח משלהם בגלריה לכל המשפחה, ולהטעין אותן בחומרים שונים שיסופקו בגלריה; בנוסף, מוצג בגלריה לכל המשפחה סרט שילמד את המבקרים כיצד לרקוד את הריקוד דִּנְהֶה מזימבבואה, המזמין את רוחות האבות הקדמונים להשתתף בחגיגות הקציר של התבואה. 

התערוכה תוצג עד 3.1.26.