B:SIDE - התקליטים ממשיכים להסתובב

אני הפסקתי לרכוש תקליטים בתחילת הניינטיז, בעקבות טעות גדולה שגרמה לי להיפטר מהם ## אבל יש לי חברים שממשיכים לאסוף את תקליטי הוויניל בשקדנות, כולל כאלה שנפטרו בעבר מהאוסף שלהם והתחילו מחדש ## אחד מהם הוא חברי אייל גוטמן, שאפילו נטש את עבודתו הקבועה בעולם העיתונות, לטובת פתיחת חנות תקליטים עם שותף ## במלאת 9 שנים לאותו צעד אמיץ, נפגשתי איתו בחנות "ביסייד" ברחוב מסדה, לשיחה קצרה...

יורם מארק-רייך

אתר כדאי לדעת

אתחיל עם וידוי: אני הפסקתי לרכוש תקליטים בתחילת שנות ה-90. למה? כי חזרתי ארצה ב-1990, אחרי 5 שנים בלונדון, והבאתי איתי כ-2000 תקליטים, חלקם עם הקדשות אישיות מחברי להקות מפורסמות, ריליסים מיוחדים, נדירים ועוד. רבים מהם קיבלתי במתנה ובהוקרה מחברות התקליטים באנגליה, מתוקף עבודתי מולן במהלך חמש שנים אלה, כנציג רשת גימל, להיטון ועוד שלל עיתונים ומגזינים בישראל. 

בבית חיכו לי עוד כ-1000 תקליטים שצברתי מגיל הבר מצווה ועד לנסיעה שלי ללונדון ב-85'. כמעט כל הכסף שהרווחתי בשנים ההן הושקע בתקליטים ובכלי נגינה. 

ב-1992 התחתנתי, ובתוך זמן קצר אשתי דאז התחרפנה מהתקליטים שכיסו את כל קירות סלון הבית ורצפתו. היא נתנה לי אולטימטום: "או אני, או התקליטים!" 

הבחירה היתה קלה. בחרתי בתקליטים, כמובן. אבל זה לא עזר לי. נאלצתי להתקשר לחנות תקליטים שעדיין פעלה אז, ולבקש ישועה. הגיע מנהל החנות, העמיס לטנדר את כל האוצרות שלי (למעט כמה תקליטים ששמרתי לעצמי למזכרת), נתן לי בתמורה שובר זיכוי בסכום מצחיק לרכישת דיסקים בחנותו, ונסע לדרכו. 

מקצת התקליטים ששמרתי לי למזכרת. צילומים: אתר כדאי לדעת

קפיצת זמן לימינו אלה. אספני התקליטים חזרו בגדול, וחנויות תקליטים שוב משגשגות להן. בבית יש לי אלפי דיסקים שרכשתי מיד אחרי שנפטרתי מאוסף התקליטים, אבל מאז שעברתי דירה, לפני כ-14 שנים, הם מאופסנים בתוך ארגזי קרטון. אפילו אין לי נגן דיסקים להשמיע אותם. תקליטים לא חזרתי לאסוף. 

אייל גוטמן ויעקב לחמנוביץ

שני חברים שלי, אייל גוטמן ויעקב לחמנוביץ', פתחו לפני 9 שנים את חנות התקליטים "ביסייד" ברחוב מסדה 12, בשכונת הדר בחיפה. אם בהתחלה חשבתי שמדובר בשיגעון חולף, ואין להם סיכוי להחזיק מעמד, הרי שטעיתי בגדול. בכל פעם שאני עובר שם, אני פוגש חובבי מוזיקה שמגיעים לחנות. הם מגיעים גם על מנת לשוחח על מוזיקה. סוג של בילוי וזמן איכות. 

אם בתחילת דרכם פקפקתי בסיכוייהם לשרוד, הרי שכיום אנחנו אפילו משתפים פעולה. החנות תורמת שוברי פרס לערבי הרוקולנוע שלי בסינמטק (ימי שישי, ב-20:00, פעמיים בכל חודש), שמוגרלים בין רוכשי הכרטיסים לארועים שלי.

אייל, איך זה התחיל? 

כידוע לך, עבדתי כמוך בתחום התקשורת והעיתונות במשך 25 שנה, ואז קיבלתי הצעה מאיש הייטק לשעבר בשם יעקב לחמנוביץ', להצטרף בשותפות להקמת חנות תקליטים בחיפה. מצד אחד, היתה לי קריירה תקשורתית שסללתי במשך שנים לא מעטות, מצד שני, זה היה בגדר הגשמת חלום נעורים, כמי שתמיד שמר על קשר ישיר עם עולם המוזיקה בכלל ותקליטים בפרט. 

לא היה פה סיכון כלכלי, מבחינתך? 

לכאורה, היה סיכון מסוים, בעיקר כלכלי, למי שהיה כמוני שכיר כל חייו עד לאותו השלב. מצד שני, קסמה לי האפשרות להפוך לעצמאי ולעסוק בתחום מהנה עבורי – להפוך את התחביב למקצוע. מה גם שבאותה תקופה גם עמדה להיוולד בתי מיקה, ורציתי להיות עבורה הורה נוכח. נמאס לי לנסוע כל הזמן לתל אביב, ולעבוד שעות עבודה שאינן מוגדרות לחלוטין. אז העזתי וקפצתי למים...

מאז, הכול כבר היסטוריה. ביסייד (B:SIDE) נפתחה, והפכה אבן שואבת לחיפאים ולחובבי מוזיקה מהצפון כולו, ואפילו ממקומות ישוב מרוחקים ברחבי הארץ. גוטמן מעדכן, שמגיעים אפילו חובבי תקליטים מחו"ל, כשהם מזדמנים לישראל.

מה אפשר למצוא בחנות שלכם? 

הדגש המרכזי הוא על תקליטים – יד שניה או הדפסות חדשות – ולצידם גם דיסקים, חולצות רוק, פוסטרים, ועד ציוד סטריאו שכולל פטיפונים, ציוד הגברה, מחטים לפטיפון, עזרי ניקוי לתקליטים ועוד. 

ובעידן הסטרימינג, אנשים עדיין שומעים תקליטים? 

בהחלט. ומספרם רק הולך וגדל עם הזמן. מדובר בתחום שהתעורר מחדש לפני כ-10 שנים ברחבי העולם. ציבור המאזינים חזר אל המקורות עצמם, אל תקליטי הוויניל הוותיקים. מעדיף את האנלוגי על פני האלקטרוני, את המדיה הפיזית על פני המקוונת. מכירות תקליטי הוויניל נמצאות בגרף עלייה עקבי.

מהי הסיבה לכך לדעתך? 

יש לא מעט אספנים. זה כיף גדול למצוא תקליט שחיפשת, וליצור ספרייה מוזיקלית אישית שלך. גם הפטיפון עצמו, שמסתובב על צירו ומפיץ צלילים, הוא סוג של רהיט ביתי, אקזוטי ורומנטי בו זמנית. סיבה מרכזית נוספת היא איכות השמע שבוקעת מתקליט.

תסביר. 

איכות הצליל האנלוגי ועומק הסאונד שהתקליט מפיק, תתעלה לרוב על פני קובץ דיגיטלי צלול אמנם, אך קר ושטוח לעומת התקליט. בכלל, בתקליט אתה לא רק שומע אלא גם מרגיש את הצלילים. כאילו האמן ממש מופיע אצלך בחדר או בסלון. תדרי הבאס, איכות הצלילים הגבוהים והסאונד החם הכללי – יורגשו ברמה אחרת. בכלל, אני טוען שסטרימינג - אתה שומע, אבל לתקליט - אתה מקשיב. וזהו ההבדל הגדול.

חובבי התקליטים? הם אנשים בגילנו, או שיש גם דור צעיר? 

גם וגם. הרבה צעירים מגלים את התחום והופכים לאספנים בעצמם. אני נתקל בהם בחנות מידי יום. חלקם בהשפעה ברוכה של הוריהם. לראות ילד בן 13 שמבקש אלבום של 'לד זפלין' או 'קווין' או 'ביטלס' שחסר לו באוסף, זה דבר מעורר הערכה.

ומה לגבי תקליטים נדירים? 

כשמגיעים אלינו כאלה, זו חוויה אמיתית. סוג של פיסות היסטוריה שכיף לשים עליהן את היד. ברשותנו גם רשימות תקליטים מבוקשים ע"י לקוחות, שמחפשים בנרות תקליטים שנעלמו מהשוק כבר לפני שנים רבות, או שהודפסו מראש בכמות קטנה ולא מסחרית. לבשר ללקוח על מציאת תקליט נדיר עבורו, ולראות את האושר שמתפשט על פניו, שווה את הכול.