הוזמנתי אל מסעדת קרודו החדשה של שף עלאא מוסא ברחוב הנמל, בסמוך למסעדת לוקס שלו, שכבר הפכה לשם דבר ## דגים נאים ובשרים נאים עשו לנו נעים בבטן ## ובצירוף כמה צ'ייסרים ובירה איטלקית מחבית, סיכמנו שעוד להיט נולד לעלאא ולשותפו אחמד אסאדי
יורם מארק-רייך
אתר כדאי לדעת
צילומים: אתר כדאי לדעת
לפני שלושה חודשים עשיתי את דרכי ברחוב הנמל, ובעודי צועד שמעתי מישהו שקורא בשמי. אלה היו עלאא מוסא ואחמד אסאדי, הבעלים של מסעדת לוקס. הם נמצאו בבניין סמוך ללוקס, שהיה באמצע תהליך שיפוץ. מה העניינים, הם שאלו והמתיקו סוד: בקרוב אנחנו פותחים כאן עוד מסעדה!
ואכן, ב-.1.6.22 נפתחה מסעדת קרודו, בסמוך למסעדת לוקס, מהבולטות והאהובות בעיר. תקופת ההרצה הסתיימה, וביום ראשון השבוע התייצבנו שם בשעת ערב מוקדמת.
צילום: אפיק גבאי
עלאא מוסא קיבל את פנינו, ואירח לנו לחברה במהלך הארוחה. הוא גם בחר עבורנו את המנות מתוך התפריט. שוחחנו על המסעדה, על עירו עכו, על העיר התחתית ועוד.
את השף עלאא מוסא (38) הכרנו לראשונה במסעדת אלמרסא בעכו. עלאא החל את דרכו בעולם הקולינריה בגיל 15 כשוטף כלים במסעדת 'אורי בורי' העכואית, והפך לעוזר טבח במסעדה הידועה במשך 3 שנים. גם כיום יוצא לו לפגוש מדי פעם את אורי ירמיאס, כשהוא מבקר את הוריו שמתגוררים בסמוך למסעדה של ירמיאס. זכר המהומות של השנה שעברה לא מרפה ממנו. הוא שלם לגמרי עם ההחלטה לפתוח את מסעדותיו בחיפה, ולא בעכו, אבל בכל יום הוא חוזר הביתה, אל עכו שהוא כל כך אוהב.
במקביל לעבודתו באורי בורי, הוא למד בבית הספר לבישול 'דן גורמה' בחיפה. לאחר הלימודים, עבד כטבח במלון 'רויאל ביץ' באילת, וכסו-שף במסעדת 'כרמלה בנחלה' שבתל אביב. הוא היה אז רק בן 20 לפי החשבון שלי.
על מנת להמשיך להתמקצע בתחום וללמוד ממטבחים נוספים, עזב את העיר הגדולה לטובת שבדיה הרחוקה, שם עבד במסעדת כוכבי מישלן עם שיטות בישול וחומרי גלם שלא היו ידועים אז בארץ. לאחר 4 שנים בניכר, היה לו קר ומשעמם, והוא חזר הביתה לעכו. הוא עבד בכמה מקומות, עד שהחליט עם חבר הילדות שלו, מרוואן סואעד, לפתוח ב-2012 את 'אלמרסא'.
את שותפו למסעדות לוקס וקרודו, אחמד אסאדי, אנו מכירים מהתקופה בה עבד במסעדת אנגוס. אחמד החל גם הוא את דרכו בתחום האוכל בתור שוטף כלים באורי בורי בעכו, שם פגש את עלאא. אחרי שש שנים באורי בורי, התמקצע בכל הקשור לדגים ופירות ים, רצה להכיר את עולם הבשר, ועבר לעבוד באנגוס למשך שנתיים. הוא ועלאא שמרו על קשר, וידעו שיום יבוא ויפתחו משהו ביחד.
ב-2018 קיבלו שני החברים החלטה לפתוח מסעדה בחיפה. הם ניגשו למכרז של עיריית חיפה, זכו, שיפצו, והפכו את החלל שברחוב הנמל לאחת המסעדות הכי נחשבות בחיפה – לוקס.
המסעדה החדשה, קרודו, מביאה אווירה של צפון איטליה מודרנית ושמחה, המאופיינת בישיבת בר עם מנות לא גדולות המותאמות לחלוקה. המסעדה משלבת טכניקות בישול וחומרי גלם מאיטליה עם פרשנות וזווית אישית של השף.
לא רק עלאא קיבל את פנינו כשפסענו לתוך המסעדה. גם מוזיקת פופ שמחה עטפה אותנו מרגע שנכנסנו. פלייליסט של שירים לועזיים מוכרים ואהובים מהאייטיז והניינטיז, שכנראה מתאים לקהל שמתגבש כאן. בלוקס, לעומת זאת, מוזיקה ערבית מודרנית תופסת מחצית מהפלייליסט, לצד שירים ים תיכוניים.
המסעדה מעוצבת בסגנון מודרני בידי האדריכל סיטון פלוס טנוס והיא יכולה להכיל כ-90 סועדים. יש קומת גלריה, ויש שולחנות על המדרכה. חלל המסעדה מחולק ל-3 ברים מרכזיים: בר האלכוהול, בר פס חם ובר טאבון ופס חם.
עלאא: "בלוקס יש ביקוש גדול לישיבה על הבר, אז כאן ניסינו לתת כמה שיותר ישיבה על הבר. רצינו לספק וייב של בר."
אנחנו תפסנו את המקום הכי טוב, כך אמר לנו האחמ"ש, ממש בקצה הבר וקרוב מאוד לטאבון. יכולנו לראות את העובדים מכינים במיומנות ובזריזות את המנות, וכמובן התבשמנו מהניחוחות שהפיץ הטאבון.
התפריט מציע קלאסיקות איטלקיות כדוגמת פיצה מרגריטה, טורטליני לובסטר, פולנטת תירס טרי, לצד מנות פיוז'ן שמשלבות טעמים וחומרי גלם איטלקיים עם חומרי גלם מקומיים. כמעט בכל מנה יש טוויסט. למשל: שיפוד דג ים עם פטוצ'יני לימון כבוש, אריסה ועשבי תיבול, ספגטיני ברוטב חריימה פיקנטי, ארנצ'יני על בסיס פריקי, או פילה דניס או ברוסקטה של דג כבוש בסמבוקה על מצע לבנה מעושנת ועגבנייה מרוסקת.
המסעדה נקראת "קרודו", כלומר – "נא", ואכן לא מעט מנות הן כאלה: קרפצ'ו, סשימי, דג כבוש, טאטאקי, טרטר ועוד.
עלאא: "המנות קלילות יחסית. כיף לחלוק אותן לצד אלכוהול. לא כבדות מדי, מתאימות לשעת לילה. הן לא דומות למה שמוצאים בדרך כלל במסעדות האיטלקיות כאן. האוכל האיטלקי שמוגש בישראל, הוא לא ממש האוכל האיטלקי שמוגש באיטליה, ובכל מקרה – אני מביא השפעות מצפון איטליה."
ימים אחדים לפני שהגענו התפרסמו שתי ביקורות על המסעדה. האחת של שגיא כהן בעיתון 'הארץ', והשנייה של מבקר מסעדות שמכנה את עצמו 'ביצה עלומה' ב-YNET. אחת שיבחה, האחרת לא כל כך. עלאא לא התרגש. הוא העלה את שתי הביקורות לדף הפייסבוק שלו, זו מול זו, ומבחינתו – שהסועדים יגיעו וישפטו מי צדק.
אז נכון שאנחנו לא הגענו בחשאי, ולא בתור מבקרי מסעדות, אלא היינו מוזמנים של עלאא ואחמד, אבל ההנאה שלנו היתה מושלמת. פשוט מושלמת. בדיוק כפי שהתרשם המבקר שמסתתר תחת הכינוי 'ביצה עלומה'. המנות אינן גדולות, כך שמומלץ להזמין כמה מהן (אל דאגה, המחירים בהתאם, לא קורעים את הכיס), ולחלוק אותן.
המנה היחידה שהוגשה לנו ולא נגעתי בה היתה פולנטה צמחוניתמתירס טרי (42 ₪), וזאת משום שהיא מכילה שמן כמהין, לצד 3 סוגי פטריות וצ'יפס פרמזן. בתחילת הארוחה נשאלתי אם יש איזשהו משהו שאני אלרגי אליו, ועניתי שחלב קוקוס, אבל שכחתי לציין שגם כמהין לא חביב עליי. בכל אופן, זוגתי לארוחה זכתה לאכול מהמנה הזו ונהנתה מכל ביס.
המנות האחרות שטעמנו היו: פוקאצ'ה (24 ₪) שהגיעה לוהטת ותפוחה מהטאבון, ולצדה זיתים ומתבל שאני כבר לא זוכר מהו. קרודו דג ים (58 ₪) עם עגבנייה סחוטה, צנוברים, קליפת לימון, מסקרפונה ושמן זית. סשימי של טונה אדומה (58 ₪) עם קרם אבוקדו, סלט מלפפון, עלי כוסברה ושמן זית. בראוזלהבכבישה ביתית במלח (54 ₪) עם עלי אורגנו, איולי חרדל ושמן זית. טאטאקי דג ים (58 ₪) עם קרם מסקרפונה, פסטו, כוסברה, מלפפון ושקדים מולבנים. שיפוד דג ים (82 ₪) עשוי בגריל פחמים, עם פטוצ'יני לימון כבוש, אריסה ועשבי תיבול. שיפוד פילה עגל (92 ₪) של כ-120 גרם להערכתי, עם ניוקי תפוחי אדמה, שמנת ושלושה סוגי פטריות.
את הארוחה הנפלאה הזו העברנו עם חצי ליטר בירה פרנסיסקאנה מחבית, ופעמיים גם כיבדו אותנו בצ'ייסרים של קאמפרי, שעזרו גם הם להקפיץ את האווירה.
אכלנו המון, וההרגשה לא היתה כבדה בסיום הארוחה. כולם נוהגים לשאול אותי איך זה שאני נשאר רזה למרות הביקורים שלי במסעדות, ואני עונה שזה עניין של גנטיקה. את אותה שאלה הפניתי לעלאא, והתשובה שלו היתה: "אני כמעט ולא מספיק לאכול..."
גם על קינוחים לא ויתרו לנו, ולמרות שתיכננו לחלוק קינוח אחד בלבד מבין השלושה שמציע התפריט, נחתו לפנינו שני קינוחים שאי אפשר לעמוד בפניהם: מילפיי מקורמל (46 ₪) עם קרם ריקוטה עדין, פירות יער וזסט לימון. וגם – מוס גבינה (44 ₪) עם קולי מנגו וטוויל מסקרפונה.
כשיצאנו אל הלילה החמים שהמתין לנו בחוץ, ליוותה אותנו תחושה חזקה שעוד להיט נולד לעלאא מוסא ולשותפו אחמד אסאדי. החבר'ה האלה יודעים מה הם עושים.