זוכרים עד כמה התלהבנו מהמסעדות הסיניות של שנות ה-80, ואפילו ה-90? ## המסעדה האסיאתית טאייפיי תספק לכם את הטעמים והמנות של אז, כשהם משודרגים ונדיבים, ומעלים ניחוח של נוסטלגיה...
יורם מארק-רייך
אתר כדאי לדעת
צילומים: אתר כדאי לדעת
בדיוק לפני שלוש שנים, ביולי 2018, התבקשתי לכתוב עבור אחד מגופי התקשורת החשובים כתבה בנושא: "5 המסעדות האסיאתיות החיפאיות המומלצות". בתום מסע קולינרי מפרך בחיפה והסביבה, בחרתי את 5 המסעדות שהכי היו לטעמי.
והנה, ביולי 2021, אני מציץ ברשימה ומגלה ששלוש מהמסעדות כבר לא איתנו – ורק 2 נשארו. שתי מסעדות ותיקות מאוד, חזקות מאוד – יאן יאן וטאיפיי.
לא פלא שטאיפיי, שממוקמת במרכז הכרמל, שרדה את פגעי הזמן, כולל תקופת הקורונה. במהלך הסגרים למיניהם הזמנו ממנה משלוח, ואני זוכר אותו לטובה: הוא הגיע בזמן, חם ולוהט, ארוז נכון ובכלי פלסטיק איכותיים, אטומים ומנוילנים. המנות היו נדיבות בגודלן, והכי חשוב – טעימות.
קצת היסטוריה: לפני בערך 50 שנים נפתחה במושבה הגרמנית של חיפה מסעדת טאיוואן הסינית. נרשמה סנסציה, וכל משפחה שמכבדת את עצמה נהגה לחגוג שם ימי הולדת ושאר ארועים משמחים. המזרח הרחוק היה אז משהו שקיים בעיקר באגדות או בטלוויזיה עם המסך השחור-לבן, וכל מי שרצה לגעת בסין, הטריח עצמו עד לשדרות בן גוריון אל המסעדה המעוצבת עם הטעמים והניחוחות האקזוטיים.
עם השנים החליפה המסעדה ידיים, ובשנת 2010 שונה שמה לטאיפיי, עיר הבירה של טאיוואן. הבעלים החדש היה יום וונג, שף ותיק שהתמחה באוכל אסיאתי. בחודש מרץ 2018 עלתה המסעדה אל מרכז הכרמל, אל אותו חלל בו פעלה עד אז המסעדה האסיאתית טוקאי גלי ים.
עם הזיכרונות האלה, מהביקור בטאיפיי לפני שלוש שנים ומהמשלוח בתקופת הקורונה, עשינו ביום ראשון השבוע את דרכנו אל המסעדה.
השעה היתה 15:00, כי בדרך כלל אנו מעדיפים להגיע אחרי שעת השיא. חנייה מצאנו בקלות בקרבת מקום.
גם הביקור הפעם הרגיש כאילו הגענו במכונת זמן אל שנות השמונים, ועורר נוסטלגיה אל אותם ימים, האווירה, העיצוב, המנות, הטעמים.
מסביב למסעדה, על המרפסת, מפוזרים שולחנות וכיסאות, אבל אנחנו העדפנו בשעה כה חמה של היום להתמקם בפנים, במסעדה הממוזגת והמעוצבת.
טאיפיי מגדירה עצמה כמסעדה אסיאתית אותנטית. בעבר, היינו רגילים לתוויות של מסעדה "סינית", אבל סין ענקית, כמובן, והמאכלים שהיא מציעה משתנים בכל מחוז ומחוז. טאיפיי מציעה גם מנות מהמטבח התאילנדי והווייטנאמי.
התפריט הצטמצם מכפי שזכרתי מביקורי לפני שלוש שנים. לצערי, כבר לא מגישים את המנה שאהבתי במיוחד – "בקר עם חצילים", אבל לא התקשינו למצוא מנות אחרות לטעמנו.
תפריט העסקיות תקף בימים ראשון-חמישי בין 12:00-17:00, והוא משתלם מאוד, כי במחיר מנה עיקרית + תוספת של 15 ₪, מקבלים: מרק + סלט סיני + אגרול + עיקרית לבחירה + אורז +קינוח.
למרות שהגענו בשעה בה תפריט העסקיות עדיין בתוקף, החלטנו לא להיצמד אליו, כדי שנוכל לטעום מבחר רחב יותר של מנות.
וזה מה שטעמנו:
מרק חמוץ-חריף (19 ₪) – אין מתאים ממנו לפתיחת התיאבון.
אגרול צמחוני (20 ₪) – מגיע בשתי יחידות. האגרול המוכר והטוב במילוי ירקות. קריספי וטעים. לצדו, הרוטב האדום החמוץ-מתוק, שהיה סימן ההיכר של כל המסעדות הסיניות בעבר.
דג מאודה (89 ₪) – פילה דג בס טרי וטעים, שהגיע חתוך לקוביות בתוך רוטב סויה עם בצל ירוק ורצועות דקיקות של ג'ינג'ר. הרוטב היה כה טעים, שהספגתי בו גם את האורז המטוגן שקיבלנו כתוספת לעיקרית.
בקר פילפל שחור (89 ₪) – רצועות בקר בתוספת פילפל ירוק בתיבול פילפל שחור גרוס דומיננטי. אחלה מנה. הגיעה על פלטה חמה.
אננס מטוגן (30 ₪) – שתי יחידות, שמגיעות לוהטות בתוך טמפורה.
גלידה (9 ₪) – הזמנתי גם וניל וגם פסיפלורה.
מבחר האלכוהול מכובד יחסית, אבל אין בירות מחבית. רק בקבוקים של 330 מ"ל. אני שתיתי בירה קירין סינית (22 ₪), זוגתי הסתפקה במים, ובהמשך בתה סיני (15 ₪), שהגיע בקנקן.
כיאה למסעדה אסיאתית, זוגתי הקפידה לאכול את כל מה שאינו מרק בעזרת מקלות סיניים מעץ. אני, כמובן, העדפתי סכין ומזלג.
המלצרית ששירתה אותנו היתה אדיבה, חייכנית וסבלנית. ביקשנו את רשותה לצלם אותה, ובאותה הזדמנות גם ביררנו וגילינו ששמה כחל פלד, תלמידת י"ב בבי"ס לאו בק, שעובדת בטאיפיי בחופש הגדול.
++++++
לא כשר.
עסקיות: ימים א'-ו': 12:00 – 17:00
גישה לנכים: יש. שירותי נכים – אין.
שעות פעילות: א'-שבת: 10:00 עד 22:30
משלוחים: לכל רחבי חיפה. מינימום הזמנה: 80 ₪. דמי משלוח – 12 ₪.