קונילמלים / אדם צחי / כרמל

קונילמלים 

אדם צחי / כרמל 

מ"חגיגה בסנוקר" ועד "האושפיזין": ספר עיון חדש חושף איך נראים דתיים בקולנוע הישראלי.

הספר מציע מבט מרתק ומקורי על ההיסטוריה של החברה הישראלית דרך עדשת הקולנוע. הספר חושף כיצד השתנה ייצוג הדתיים על המסך הגדול – מדמויות נלעגות או מאיימות המתקיימות בשוליים, למרכז הבמה של הקולנוע הישראלי. 

המחקר, המקיף את כל תולדות הקולנוע הישראלי, חושף כי שני כוחות מנוגדים עיצבו את דמות הדתי בקולנוע הישראלי – בשלב הראשון האתוס הציוני, שמחק את "היהודי הגלותי" ושלל את הלגיטימציה מהעולם הדתי, ובשלב השני - המהפכה הפוסט-ציונית שהציפה מעלה מגזרים חדשים ודמויות מן השוליים. הספר מציע מסע מרתק בין דמויות מגוחכות כגון "קונילמל" או "סאלח שבתי", דרך דמויות אפלות ומיסטיות בסרטים כגון "אהבה אסורה" או "שלג באוגוסט" בשנות התשעים, ועד לייצוג מורכב ורב-ממדי בקולנוע העכשווי בסרטים כגון "האושפיזין" או "לעבור את הקיר". 

הספר מאיר באור חדש את אחת הסוגיות הבוערות בחברה הישראלית - יחסי דתיים-חילונים, ומראה כיצד כניסתם של יוצרים דתיים כמו שולי רנד, מני יעיש ורמה בורשטיין, לצד הקמת קרנות קולנוע ייעודיות כגון "גשר" או "אבי חי", שינתה את כללי המשחק וסללה את הדרך לייצוג אותנטי ומעמיק של העולם הדתי והחרדי. 

זהו לא רק ספר על קולנוע, אלא מסמך היסטורי המשקף את השינויים העמוקים שעברה החברה הישראלית, ומספק תובנות חדשות על אחד השסעים המשמעותיים בחיינו – בין דתיים לחילונים, בין מודרנה למסורת, ובין האליטה בעלת הכוח לייצג, לבין העם. -- 

מחבר הספר, ד"ר אדם צחי, הוא ראש החוג לתקשורת במכללה האקדמית הרצוג, וחוקר קולנוע ישראלי. ספרו הקודם, "להביט במאכלת", יצא בשנת 2023 בהוצאת מכון בן גוריון לחקר ישראל והציונות, ועסק בהלם בקרב בקולנוע התיעודי הישראלי. שימש כחבר מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו. 

201 עמודים, 98 ₪.