תקדימיוֹת
דפנה ברק־ארז / זמורה
נשים קובעות תקדים במשפט הישראלי.
לאה שקדיאל. אליס מילר. ויקי שירן. רים אבו חנא. טל ואביטל ירוס־חקק. אלה לא רק שמות של תקדימים, אלא שמות של נשים אמיתיות, שאירועים בחייהן הולידו פסקי דין של בית המשפט העליון. ישנן גם רבות אחרות, כאלה ששמן לא נזכר בכותרת של פסק הדין, וגם כאלה שנותרו אלמוניות. כולן תרמו לעיצוב דרכם של המשפט הישראלי – ושל החברה הישראלית.
הספר 'תקדימיוֹת' מציג את סיפוריהם של פסקי דין חשובים, שעסקו במעמדן של נשים, הובלו על־ידי נשים או הושפעו מסיפור חייהן של הנשים שהיו מעורבות בהם. סיפורים אלה נוגעים לכל תחומי החיים: רכוש וממון, תעסוקה ופנסיה, תקיפות מיניות ואלימות במשפחה, נישואין וגירושין, היריון והורות, דת ומדינה, ספורט, שירות בצבא, הפרדה במרחב הציבורי, הגירה ואזרחות ועוד. הם מבַטאים לא רק את המורכבות של השאלות המשפטיות הנדונות בפסקי הדין, אלא גם את המורכבות והגיוון של ציבור הנשים, מכל הגילאים והמגזרים, מרקעים שונים ומתפיסות עולם מגוונות.
דפנה ברק־ארז מכהנת כשופטת בבית המשפט העליון מאז שנת 2012.קודם לכן שימשה פרופסור מן המניין ודקאן הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב. עם ספריה הקודמים נמנים 'אזרח־נתין־צרכן: משפט ושלטון במדינה משתנה' (2012), 'חוקים וחיות אחרות: דת מדינה ותרבות בראי חוקי החזיר' (2015), 'לקרוא משפטים בתנ״ך – על צדק תנ"כי ומשפט ישראלי' (2019) ו'מחשבות על שפיטה' (2022).
335 עמ', 98 ₪.