אסופה של שמונה תובנות על תבונה, ניסיונות שמטרתם לחשוב על היבטיה השונים של התבונה ולהפשיט אותה ממרכיביה האנושיים, על מנת שנוכל לזהות אותה גם אם ניתקל בה לבושה בלבוש שונה.
מבלי לפגוע בכבודם האבוד של בעלי החיים שסביבנו, היצור העונה לשם "האדם הנבון" הוא ככל הנראה בעל החיים התבוני ביותר על פני הכדור. ככזה, הוא נוטה למדוד את שאר היצורים, בצדק או שלא, לפי אמת מידה זו. מאחר שהניסיון מציג בפנינו רק דוגמה אחת לתבונה היודעת להתבונן בעצמה - התבונה האנושית - אנחנו נוטים לצמד את שני המושגים תבונה ותבונה אנושית, עד שלהבנתנו הם נהיים לאחד. תבונה היא תבונה אנושית.
הספר מורכב משלושה חלקים על־פי הנושאים שבהם הם עוסקים: התבונה האנושית והכללית, התבונה המלאכותית ועל מה ששוכן ליד או מעבר לתבונה. הראשון מנסה לחקור מהי תבונה אנושית, לבחון אחדים ממאמציה להבין את העולם שסביבה ולבדוק האם ניתן להגדיר תבונה בצורה כללית. השני עוסק בתבונה המלאכותית, עתידה, אפשרויותיה, סכנותיה והבעיות המוסריות שיעמידו בפנינו מכונות העתיד. השלישי הוא ניסיון להציג ללא הטיה תופעות שרובינו פוטרים כלאחר יד – התופעות הפאראנורמליות.
ארז פירט הוא דוקטור לפילוסופיה המתמחה בפילוסופיה של המדע, ומהנדס תכנה. חוקר ומתעניין בעתיד הבינה המלאכותית ובנושאים כלליים הקשורים למדע, תודעה, עתידנות וטכנולוגיה. חי עם בת זוגו הילה ושלושת בניו, אורי, יואב ועומר בתל אביב, ומוציא את מה שנשאר ממרצו באימוני וו ווי קונג פו.